aku sebenarnya rindu kan akok yang sedap. tapi berjumpa yang sedap macam di depan stesen minyak di bandar Jeli (shell kot, lupa plak) ataupun selepas papan tanda besar 'Welcome to Kelantan'.. kan ada tiga deretan kedai yang jual akok panas-panas..(tapi diorang pun dah kureng sikit sedap). Kalau nak pergi Pasar Besar Siti Khadijah, hem entah tahun bila la baru boleh merasa yang sedap dan murah. Di Manjung, agak kureng juga rasa akok yang dijual di pasar ramadan. penat sudah mencari (mengalahkan orang mengandung, hhihihihih)
so, resepi senang masak ialah
(sumber : rafiqin.fotopages.com)
Bahan-bahan:
20 cawan air
15 gram Agar-agar
5 cawan Susu tepung
½ cawan Tepung kastard / tepung jagung
Perisa Mengikut selera(jika suka)
Gula Secukup rasa
Buah-buahan seperti strawberi, laici dan peach (jika suka)
Cara penyediaan:
Masak air hingga mendidih dan bahagikan kepada 3 bahagian.
Bahagian pertama bancuh susu tepung dan tepung sehingga larut.
Bahagian kedua larutkan gula dan perasa.
Bahagian ketiga larutkan agar-agar.
Satukan ketiga-tiga bahagian dalam periuk dan panaskan sehingga mendidih.
Setelah mendidih agihkan ke dalam cawan-cawan dan sejukkan. Masukkan ke dalam peti ais jika suka.
Cadangan Hidangan:
Hidangkan dadih dengan buah-buahan.
(sumber : jomlayan.com)
kalau nak senang lagi, belilah yang segera dan tambah lebih kurang ye..)
banyak di pasar. asal rajin pergi menjengah sahaja ke raknya.
ane - terima kasih untuk kuih nekbat. nak buku resepi percuma? kelik sini ya. aku pun dah ada..
2 comments:
wah bestnye.. thanx cuz bgtaw.. :)
@aida azryn sama2
Post a Comment