13 September 2010

Masak lodeh a.k.a. Lontong

(sumber : catzscafe.blogspot.com)

cara nak masak lodeh atau lontong?

bahan-bahan:
1 keping tempe (potong sebesar 1/2 inci)
2 keping tauhu (belah dua dan dihiris)
4 batang kacang panjang (potong sepanjang 1 inci)
4 helai kubis (potong 1/2 inci)
1 keping fucuk (gunting 1/2 inci dan rendam)
sikit su un (suhun)

1/2 biji kelapa parut (500 ml/kg santan)
*3 ulas bawang merah (1 biji bawang besar yang besar)
*2 ulas bawang putih
*2 biji cili merah
150 g udang hidup atau 1 sudu besar udang kering atau segenggam ikan bilis. (hehehehe)
garam, serbuk lada sulah, gula secukup rasa
1 keping asam gelugor (tak nak buh pun tak apa)
*1 batang serai (tak nak buh pun tak apa)
1 helai daun kunyit (tak nak buh pun tak apa)

cara penyediaan:
  1. bersihkan udang
  2. bersih dan potong semua sayuran tadi.
  3. semua yang bertanda *, boleh lah dikisar atau ditumbuk dengan menggunakan lesung batu.
  4. masukkan hasilan kisar atau tumbuk tadi ke dalam periuk. masukkan udang / udang kering / ikan bilis ke dalam periuk juga. kacau. tambah sedikit air jika perlu.
  5. tunggu 1 minit. hehehehe
  6. masukkan semua sayuran kecuali fucuk, su un dan tauhu.
  7. masukkan santan dan garam. kuantiti garam dan gula? macam tadi tau. serbuk lada sulah? tepuk la dua kali.
  8. apabila sayur empuk (macam dah boleh dimakan) masukkan tauhu, fucuk dan su un tadi.masukkan jugak asam gelugor dan daun kunyit
  9. suaikan rasa.. (masa ini, dah terasa bau masak lodeh ya. fucuk yang kasi terangkat tue).

kuantiti : 4 orang makan
    tip: fucuk dan su un akan menyebabkan kuah masak lodeh korang menjadi tetiba sikit. jadi kenalah tambah air sikit.. supaya nampak kuahnya banyak. ingat! tambah air, kena lah tambah garam tau.kalau rasa tak macam yang korang inginkan..tambah sikit saja, pak aji..jangan buh banyak. tak baik untuk kesihatan. api? kecil pun tak apa..kena kacau selalu ye..sebab nak bagi santan dan air bercampur..

    ane - boleh buat open house dah nie..

    No comments:

    Related Posts with Thumbnails